Tilbake

UKM-fashion

Årets festival har ekstra stort fokus på redesign. Jeg har tatt en tur i redesign-området for å sjekke ut stilen til årets UKMere!

Hei alle sammen! Mitt navn er Stine og jeg brenner for alt innen design og redesign. Jeg elsker å gi gamle plagg nytt liv, og er en stamkunde hos de fleste bruktbutikker. Ikke bare syr jeg om plagg, men jeg liker også å redesign gamle bilder og møbler. Da jeg fikk høre om UKMs redesign-satsing i år, ble jeg megaglad!

Noe av mitt redesign! Foto: Stine Longva Veddegjerde

Dette er et så fint og viktig budskap alle kan ta del av. Et så viktig budskap som det her, må selvsagt få mediedekning. Derfor har jeg tatt turen rundt i dag, og tatt en prat med de kuleste folkene jeg kunne finne! Velkommen til UKM Fashion!

Miriam (17)  og Konrad (17) fra Buskerud

Foto: Stine Longva Veddegjerde

Jeg går en tur rundt på redesign-avdelingen ved siden av Fretex. Der ser jeg en ung gutt som prøver på et nytt skjørt, mens venninnen hans komplimenterer ved siden av. Dette er Konrad og Miriam fra Buskerud. De holder på å sy inn et skjørt Konrad har kjøpt nylig. Vi er ikke så veldig flinke til å sy, men klarte det til slutt! forteller de og flirer med. Konrad har deltatt på UKM tidligere, mens Miriam har aldri vært med før. Så langt synes hun opplegget har vært veldig bra, med godt fokus på kunsten.

Brukt eller nye klær? Brukt definitivt!

Less is more, eller more is more? More is more, grunnet da finner du flere detaljer og ting du liker med et antrekk.

Mye farger eller lite farger? Mye farger! mener Miriam, mens Konrad foretrekker få farger.


Kirsten (19) fra Trondheim og Alma (17) fra Namsos

Foto: Stine Longva Veddegjerde og Camilla Angelina Ostojić

I en sofakrok finner jeg to jenter fra Trøndelag. Rundt dem ligger mange garnnøster, både på bordet og på gulvet. De sitter og hekler, noe jeg tror vil passe perfekt til dette! Band-spilleren Alma har heklet mye tidligere. Hun forteller at mange har vært innom her i dag, og at det er ekstra kult med Fretex-stand ved siden av. Kirsten er på UKM for å spille ukulele og har ikke heklet på 7 år. Til tross for litt rustne ferdigheter gir hun ikke opp, og starter med en baby-lue til tommelen! Ukulele-artisten digger det enorme fokuset på redesign i år. Hun har blant annet tatt med en flekkete genser, som hun skal freshe opp.

Brukt eller nye klær? Brukte klær.

Less is more, eller more is more? Less is more, vi er veldig enkle sjeler.

Mye farger eller lite farger? Mye farger fra Kirsten, Alma vil heller ha få farger.


Thea, 16 år fra Elverum.

Foto: Stine Longva Veddegjerde

Forbi meg går en jente med verdens kuleste bukser! Bukse-jenta og venninnen virker opptatt og går gjennom folkemengden. Blant pratende gjenger og redesign-prosjekter, trenger jeg meg frem for å få tak i henne. Når jeg spør om hun vil bli med i UKM Fashion blir hun først veldig overrasket, men også glad på samme tid! Thea er danser og er med på UKM Festivalen for første gang. Så langt har hun hatt det veldig gøy og blitt kjent med mange fine mennesker. Hun beskriver stilen sin som divers og har laget buksen helt selv. Noen ganger blir det mye blikking fra offentligheten, men heldigvis er det lettere på UKM og vise sin stil.

you gonna do what you gonna do

Brukt eller nye klær? Hvis jeg må velge, brukte klær.

Less is more, eller more is more? Livsmottoet mitt er go big or go home!

Mye farger eller lite farger? Farger, jeg elsker farger!


Trondheim Fantasiunion

Foto: Stine Longva Veddegjerde

Videre får jeg øye på en gjeng med sverd og skinnende rustning. De har på seg kostymer med tydelig fantasy/middelalderpreg. Jeg tenker med en gang at de må bli med i artikkelen. Jeg overhører at de må finne veien til redesign-området, og den kan heldigvis jeg! Etter jeg har følgt dem opp, setter vi oss ned ved et bord. Der forklarer de at Trondheim Fantasiunion er en live fekter-gruppe, eller levende rollespill som det også kalles. Interessen for live-fekting dukket opp for mange år siden, og gjerne gjennom spill som Dungeons & Dragons. For å få til slike kostymer, blir det mye sying, Fretex og shopping på nett. 

– Et nytt tilskudd i gruppen hadde en gammel h&m-jakke, den funket perfekt til rustning! 

Brukt eller nye klær? Prøver å finne brukt, men finner sjeldent rett størrelse.

Less is more, eller more is more? Her er det en blandet mening i gruppen. Noen går all in for more is more, mens andre holder seg til less is more.

Mye farger eller lite farger? Blir oftest lite farger


Pål reiseleder! 

Foto: Stine Longva Veddegjerdet

For å avslutte denne spalten, mangler jeg en person. En vandrende kreativ prosess og sko ingen har sett maken til. Jeg er nettopp ferdig å spise lunsj, da jeg kjenner behovet for å skylle ned med noe kaldt. Med den dryppende Solo Super-boksen i hånden, går jeg bortover mat-bodene. På vei tilbake til bordet mitt, får jeg øye på reiseleder Pål! Jeg husker jeg så han tidligere i helgen med hvite sko, men nå var de fargerike og fulle av UKM-autografer. Pål er reiseleder for Vestland, og er her for å inspirere og bli inspirert. Han liker å være ekstra, og digger UKM. På UKM blir du støttet opp ved å skille deg ut og by på deg selv, forteller Pål. 

Brukt eller nye klær? Brukte klær! Ingen fast fashion her

Less is more, eller more is more? More is more, mhmm!

Mye farger eller lite farger? Color me!


Som dere kan se, finnes det mye bra fashion der ute. Både fra brukte, nye, håndsydde, produserte, fargerike og ensfarget klær. Uansett hvem du er og hva som uttrykker din stil, må du gi alt og vise deg frem. Om du ikke er den beste syeren, eller møter blikking på gata, er det viktig å vise deg frem på din måte. Det er som Thea sa: you gonna do what you gonna do!