Tilbake

Prosessen fra prøve til show

Et UKM-band har en lang dag foran seg når de skal spille. Men hvordan er egentlig prosessen fra lydprøve til show?

Ufokusert fra Møre og Romsdal hadde sin framtreden under forestilling 5 i dag, torsdag. Bandet består av Emma Sævik, Henrik Stave, Ludvik Brune Leikanger, Marius Osborg og Svenning Veiseth, alle 18 år gamle. De går alle i samme klasse på musikklinja ved Volda VGS.

Lydprøven

F.v. Svenning, Ludvik, Marius, Henrik og Emma.
Foto: Sara Wergeland

Vi møter fem trøtte, men glade ungdommer på greenroom før lydprøven skal gjennomføres klokken 08.30. Tiden brukes på litt småprat, men også undring over hvordan sceneoppsettet er. Vokalist Emma Sævik bruker noe av tiden på å varme opp stemmen.

Foto: Sara Wergeland

Plutselig blir de ropt opp, og bedt om å gå backstage for å gjøre seg klar.
– Oi, shit, shit, hører man fra et par av guttene før de hurtig pakker sammen instrumentbagger og utstyr.

F.v. Emma, Ludvik, Henrik, Svenning og Marius
Foto: Sara Wergeland

Bak scenen bruker de tiden på å jamme og sjekker også at alt utstyret funker som det skal. Etter en liten stund blir Svenning og Marius bedt om å gå på scenen for å rigge synthoppsett og trommesett. De andre virker rolige og tar seg tid til en dans med musikken fra deltakerne før dem selv.

Foto: Sara Wergeland

Så er det lydprøve. De blir forsikret om at de har god tid til opprigg siden det vises flere filmer før de skal på. Resten av tiden brukes på å perfeksjonere lydforholdene på scenen og ut i salen.

Jeg har lært at det er viktig å spare på futtet på lydprøve. For det første skal man ikke avsløre showet sitt. For det andre burde man spare energien så man kan få et enda større adrenalinkick på selve showet!

Emma Sævik

Rett etter lydprøven skal de intervjues av konferansierene for forestillinga. Det er med andre ord et tett program.

Ventetiden

Foto: Sara Wergeland

Ventetiden på Greenroom brukes godt. De sørger for å få i seg mat og drikke…

Foto: Sara Wergeland

… Etterfulgt av en liten blund.

Foto: Sara Wergeland
Foto: Sara Wergeland

I år bruker flerkamerateamet polaroidbilder til å lage pre-show snutter av alle deltakerne. Dermed måtte også litt av tiden brukes til en kjapp photoshoot.

Showtime

Foto: Sara Wergeland

Endelig er tiden kommet. Bandet blir ropt opp, og det er straks deres tur til å entre scenen. Bak scenen kan man såvidt merke nervene. Trommisen Marius trommer litt med trommestikkene. Noen av medlemmene blir mer stille, som om de entrer scenemodus. Til tross for nervene, sørger de for å gi deltakerne som kommer av scenen en klapp å skuldra. Rett før de selv skal entre scenen blir smilene litt bredere, bevegelsene litt kjappere og samtalen litt mer skjerpet. De planlegger sceneshow og forbereder seg på konserten. Et par av bandmedlemmene innrømmer at de er ganske nervøse, men dette gjelder ikke trommisen.

Det er en låt vi kan veldig godt, så jeg har liksom ikke en stressa følelse. Den sangen vi skal spille har vi spilt så mange ganger at jeg bare gleder meg til å framføre den!

Marius Osborg
Foto: John Petter Wiig
Foto: Martine Mæhlum

Deretter leverer de et fantastisk sceneshow. Massevis av energi og glede møter et engasjert publikum. Like etter er det tydelig at de har hatt det moro. I det de går av scenen møter vi en energisk gjeng med store smil. Et par av de rister enda av spenning , virker fortsatt ekstatisk.

Det var kjempe gøy! Fy Søren! Det var så bra energi i publikum!

Emma Sævik
Foto: Sara Wergeland

Når bandet kommer ned til greenroom blir de kjapt sendt gjennom UKM Media sitt fotostudio. Her får de instrukser for å få et kult bilde, før de kan si seg ferdig med sin UKM framføring.

Foto: Kristian Halle

Bandet virker fornøyd med opptredenen sin. Blant annet påpeker gitaristen Henrik at sceneshowet gikk veldig bra. Den fornøyde gjengen beskriver opplevelsen som berikende og fantastisk, og nevner at kvelden enda er ung.
Alt i alt er Ufokusert meget tilfreds med sin UKM-opplevelse.

Det betyr mye å ha kommet så langt, spesielt blant så flinke og kjekke mennesker!

Svenning Veiseth