Tilbake

Fullt på Yoga workshop!

-Yoga hjelper meg med å finne ro og finne meg selv.

Inne på yogasalen henger det hvite gardiner foran vinduet. Lyset er dimmet, og rundt instruktøren er det tent stearinlys på gulvet. I bakgrunnen spilles rolig musikk. 19 deltakere er med på yogatimen. Yogamattene ligger allerede på gulvet. Noen ekstra matter blir lagt ut. Før timen starter må alle ta av seg sokkene.

Instruktøren, Elinor Ingemann, forteller at i yoga er det viktig å fokusere på seg selv og ikke på de andre. Da kan man bli ufokusert og tenke over hva de andre gjør. Det er ingen konkurranse, men en individuell reise.

Yoga for første gang

Jonas, 15 år fra Hordaland, har aldri prøvd yoga. Han syns det er lærerikt og sier at yoga er noe han kan bruke for å roe seg ned i hverdagen.

-Jeg spiller fotball og driver med teater. Yogaøvelsene vil hjelpe med å gi meg roen og finne meg selv under aktivitetene, sier Jonas.

Jonas i gult.

Noe av poenget med yoga er å finne ro. Mange UKM-ere står på scena og har en stressende hverdag. Det første de gjør er å starte med pusteteknikk. Det er en god nøkkel til hvordan man kan slappe av, og fokusere lettere. Elinor forteller at yoga er en sammensetting av kropp, sinn og pust. Yoga er en måte å ta en pause fra det som stresser deg og koble helt ut.

Fokusere på pusten

Før man starter er det viktig å sitte behagelig, ha en rett rygg, senke skuldrene og lukke øynene. Deltakerne skal nå observere pusten sin. Høre på den. Puste rolig og jevnt. Puste helt ned til magen.

Instruktøren forteller at de skal plassere hendene foran ansiktet, som om de har et speil foran seg. Puste tydelig inn og ut, akkurat som når man lager dogg på speilet.

I noen øvelser er det forskjellig måter å gjøre øvelsene på, avhengig av hva deltakerne klarer og hvor erfarne de er. Beina strekkes opp i været. Det kommer litt latter, det var ikke alle som klarte det helt.

Instruktøren forteller at ingenting skal være vondt, men at noen øvelser kan være litt ubehagelige. Hun sier at hvis øvelsene gjør vondt, er det lurt å gå sakte ut av posisjonen og vente til neste øvelse.

Yogatimen går fint. Alle er fokuserte på sitt område. Det er ingen som ser bort på andre. Når man er ufokusert og mister balansen er tipset å feste blikket til noe som ikke rører seg. Ved å gjøre dette finner man lettere tilbake til fokus.  

Når instruktøren minner de på å puste «dogg på speilet», hører du flere begynner å puste igjen. Det er lett å glemme pusten.

Jonas forteller at han fikk slappet av og fokusert godt da de på slutten av timen lå på ryggen og pustet inn og ut.

– Yoga er ikke bare lett, noen øvelser er litt vanskelige, men det hjelper til at kroppen blir mykere, mener Jonas.

Deltagerne er nå helt avslappet i kroppen, skuldrene og brystet.

Instruktøren fører håndflatene sammen og plasserer de foran hjertet, før hun takker for timen ved å si «Namasté». Direkte oversatt betyr Namasté «lyset i en anerkjenner lyset i en annen»; at man er et lys.