Tilbake

Fra flerkamera til spadegitar

I denne miniserien skal vi bli bedre kjent med en arrangør, en kunstner og en fotograf. Andre ut er kunstner Kristian Lerberg.

Kristian beskriver seg selv som en kreativ fyr som gjør det han vil. Han deltar vanligvis på UKM på flerkamera innenfor media (8 år), men i år prøver han noe nytt. UKM har vært den beste delen av året for han. Kunnskap har han sugd inn alle årene. Blant annet sketcher med konferansierer, filmskaping, lyd og lys, teknisk på scenen, rigger overalt, kjøre stort flerkamera crew. Sånn ellers går han elenergilinja på vg2, og begynner i lære nå i sommer. Kristian er som du kan se en altmuligmann.

Prosessen for spadegitar

Bakgrunnen for spadegitaren er at han har fulgt med på en som heter Justin Johnsen, som lager spadegitarer, og fikk inspirasjon til å selv lage en gitar.

– Designet på gitaren er mitt eget, og jeg tenkte gitaren måtte ha et stativ i samme stilen. Så kvelden før det måtte leveres inn smidde jeg da et stativ, forteller Kristian mens han flirer.

Prosessen for å lage gitaren er egentlig ikke så veldig vanskelig. Først måtte han lese gitarteori, for å finne ut hva som skal til.

– Så lenge man har strenger og noe å feste strengene i, så er det ganske lett og greit. Da er det egentlig bare å finne seg en fin spade, forklarer Kristian mens kameramannen bryter ut i latter.

Deretter må man markere hvor tonene skal være på halsen til gitaren.

Slektshistorie i spaden

Spaden han har brukt har faktisk en historie bak seg. Den tilhørte nemlig tippoldefaren hans, fra en gård i slekta. Han brukte den mye i forbindelse med vannkraftverk, dammer og tunnelarbeid, så spaden er brukt i mye av kraftutbyggingen i kommunen hans.

– For min del er det mye slektshistorie i den spaden, den er mer enn et instrument, sier Kristian stolt.

Veien videre

Drømmen videre er å fullføre læren og få fagbrev, og prøve seg på et fagbrev til. I UKM-sammenheng vil han fortsette så lenge han kan, og utvikle seg på det som er mulig å utvikle seg på. Flerkamera er hans greie, han ønsker helst å holde på med det.